Hier vind je alle informatie over jouw ooggezondheid.
Alles wat je moet weten
over droge ogen
Wat zijn de oorzaken van droge ogen?
Droge ogen is een van de meest voorkomende oogklachten. Het ontstaan wanneer de ogen niet genoeg traanvocht produceren of wanneer de kwaliteit van het traanvocht onvoldoende is om de ogen goed te bevochtigen. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid hoofdpijn, een branderig gevoel en wazig zicht. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan droge ogen, die vaak complex en divers zijn.
Bij het droge ogen onderzoek wordt gekeken naar de hoeveelheid en kwaliteit van uw traanfilm en doen we een controle van het voorste oogsegment. Aan de hand hiervan stellen onze experts een advies voor u op met de mogelijkheden van behandeling. De kosten voor dit onderzoek bedragen €65.
Verminderde traanproductie
De ogen produceren niet voldoende tranen om het oogoppervlak te bevochtigen, wat vaak voorkomt bij:
- Veroudering: Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke traanproductie af, vooral bij mensen boven de 50.
- Hormonale veranderingen: Zwangerschap, de menopauze of hormonale behandelingen kunnen de traanproductie beïnvloeden.
- Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antihistaminica, antidepressiva en bloeddrukverlagers, kunnen de traanproductie verminderen.
- Ziekten: Auto-immuunziekten zoals het syndroom van Sjögren, reumatoïde artritis en diabetes kunnen de traanklieren aantasten.
Slechte kwaliteit van traanvocht
Zelfs als de ogen voldoende tranen produceren, kan de kwaliteit van het traanvocht onvoldoende zijn om de ogen goed te beschermen:
- Meibomklierdysfunctie (MGD): De meibomklieren in de oogleden produceren olie, die helpt om de tranen vast te houden. Als deze klieren verstopt of ontstoken zijn, verdampen de tranen te snel.
- Ontsteking van het oogoppervlak: Aandoeningen zoals blefaritis (ontsteking van de ooglidranden) kunnen de olieproductie verstoren en leiden tot verdamping van de tranen.
Levensstijl en omgevingsfactoren
Sommige dagelijkse gewoonten en omgevingsinvloeden dragen bij aan droge ogen:
- Airconditioning en verwarming: Deze systemen drogen de lucht uit, waardoor tranen sneller verdampen.
- Roken: Sigarettenrook kan de ogen irriteren en de traanfilm beschadigen.
Omgevingsfactoren
Bepaalde omgevingsinvloeden kunnen droge ogen verergeren:
- Luchtvervuiling: Stoffige, vervuilde of droge lucht kan ervoor zorgen dat tranen sneller verdampen.
- Schermen: Langdurig gebruik van computers, telefoons of televisies kan ervoor zorgen dat je minder knippert, waardoor de ogen uitdrogen.
- Contactlenzen: Contactlenzen kunnen het oogoppervlak irriteren en bijdragen aan droge ogen, vooral bij langdurig gebruik.
Het begrijpen van de oorzaak van jouw droge ogen is de sleutel tot een effectieve behandeling. Of de oorzaak nu ligt bij verminderde traanproductie, een slechte traanfilm of omgevingsfactoren, onze oogspecialist kan helpen met een passende oplossing.